Subscribe to Newsletter

Nieuws

News | Food for Thought | Events

HomeNieuwsOns kerstcadeau: alles wat je moet weten over niet-financiële verslaggeving op 1 pagina!

Ons kerstcadeau: alles wat je moet weten over niet-financiële verslaggeving op 1 pagina!

Vlak voor Kerst 2017 gaf Sustainalize een cadeautje weg: een handig naslagdocument, ‘De One Pager voor niet-financiële verslaggeving 2017-2018‘.

Volop ontwikkelingen in niet-financiële verslaggeving

Het niet-financiële rapportageseizoen is alweer een tijdje aan de gang en veel bedrijven zijn druk aan het data verzamelen en het schrijven. In het jaar dat het Global Reporting Initiative (GRI) haar 20-jarig bestaan viert, zijn er veel ontwikkelingen waarmee rekening dient te worden gehouden zoals de nieuwe GRI Standards, de EU richtlijn voor niet-financiële verslaggeving en de Sustainable Development Goals.

Ook de opening van de Amsterdamse beurs Euronext stond in mei dit jaar in het teken van niet-financiële verslaglegging. Het jaarlijkse seminar over niet-financiële verslaggeving (georganiseerd door ABN AMRO en Sustainalize) druk bezocht.

Handig overzicht en tips en tricks

Met al deze ontwikkelingen, is het lastig overzicht bewaren. Om uw MVO-verslaglegging dit jaar vlotjes te laten verlopen, hebben wij als kerstcadeau een informatieve ‘one pager’ samengesteld. Hierop kunt u in een oogopslag relevante trends, begrippen en facts & figures zien.

Vergeet allen niet dat het jaarverslag slechts een middel is om duurzaamheid te verankeren in uw bedrijfsvoering en dus niet het doel op zich. Als bonus, een aantal extra tips en tricks voor u om straks het nieuwe jaar mee te beginnen:

  • Leg de sub-targets van de Sustainable Development Goals naast de strategie en het besturingskader van uw organisatie.
  • Integreer niet-financiële doelstellingen en prestaties in jaarplannen en kwartaalrapportages.
  • Waarborg samenhang en connectiviteit: door trends, ontwikkelingen en risico’s te linken aan behoeften van uw stakeholders. Dit bepaalt vervolgens de strategie van uw organisatie, welke value drivers er aan ten grondslag liggen en hoe het beste voortgang te meten.
  • Maak gebruik van impact indicatoren; deze geven uzelf en uw stakeholders inzicht in de maatschappelijke relevantie van uw organisatie.

Het is aan te bevelen om vroegtijdig in te spelen op alle nieuwe trends en ontwikkelingen. Sustainalize staat ook in het nieuwe jaar weer klaar om u met enthousiasme te ondersteunen bij uw duurzaamheidsinspanningen! Voor in uw agenda: op 25 mei 2018 organiseren wij weer samen met ABN AMRO het jaarlijkse seminar ‘Trends & practices in non-financial reporting’.

Voor nu wensen wij u prettige feestdagen en een fantastisch nieuwjaar!

Download de ‘De One Pager voor niet-financiële verslaggeving 2017-2018‘ (pdf)